Kavel O Crossroads
Crossroads is een nieuwe plek voor mens, plant en dier. Naast rainproof en klimaat-adaptief wordt er natuur-inclusief gebouwd. Een ongekende leef-kwaliteit binnen het stedelijk weefsel. Door een unieke biotoop toe te voegen, wordt één van de meest uitgesproken flanken van de stad, Sloterdijk, vergroend. Daar waar spoorwegen, autowegen, fiets- en voetpaden elkaar kruisen en mensenstromen elkaar ontmoeten, wordt Crossroads de stepping-stone voor flora en fauna tussen de Brettenzone en het Westerpark.
High end modulair wonen
Voor het eerst in de geschiedenis woont meer dan de helft van de mensen in steden. De komende decennia zal de verstedelijking in verhoogd tempo toenemen. Traditionele woningbouw voldoet niet langer. Er moet snel en flexibel worden tegemoet gekomen aan de steeds harder groeiende vraag naar goede en betaalbare woningen.
Crossroads is het gevolg van een technologisch innovatief modulair concept; niet saai maar juist met een prachtige architectonische uitstraling. Ingezet wordt op optimale flexibiliteit en differentiatie, een stramien waarbinnen elk woningtype kan worden gerealiseerd. De woningen kunnen worden geschakeld en met de bewoner meegroeien. Of juist mee krimpen.
Het gebouw is daarom altijd up-to-date, toekomstbestendig en dus duurzaam.
Urban integration
Crossroads heeft een hoog stedelijk karakter en verrijkt de skyline van Sloterdijk als markant en herkenbaar ijkpunt. Aansluiting zoekend bij het zeer helder vormgegeven Sloterdijk door de smalle volumes, heldere lijnen en duidelijke grenzen. Crossroads reageert in hoogte op de (geplande) gebouwen en wordt zo geïntegreerd in de omgeving.
Creatieve dynamiek
Crossroads creëert twee woongebouwen met een heldere onderbouw en duidelijke grenzen tussen privé (woonprogramma) en publiek (niet-woonprogramma). Een levendig woonmilieu wordt gerealiseerd, met voorzieningen die het gebouw openen voor zijn omgeving. Speerpunt zijn ruimtelijke kwaliteit en het waarborgen van sociale veiligheid.
De gestapelde blokken zijn verdeeld in een onderbouw, middenbouw en bovenbouw. De onderbouw, plint, fungeert als basis onder de andere massa´s. Op de vrijer vormgegeven tussenbouw staan de twee woontorens met een eigen identiteit. Zij refereren aan een uitgeslepen rots in een groene vallei, die naar boven allengs smaller en hoekiger wordt. Als een groene omhelzing van de Hemboog groeit beplanting langs Crossroads omhoog, The Green Hug, en stroomt regenwater langs gevels en terrassen naar beneden, waar het uitstroomt in een bassin. De Hemboog krijgt een bijzondere functie - The Secret Garden. Deze tuin verbindt tussen de torens onder het spoor de beide woongebieden.
De westelijke woontoren, een glazen toren van 90 meter hoog, is rank en rechthoekig, met opengewerkte hoeken voor een maximaal uitzicht.
Bij de Radarweg wordt het midden blok gesegmenteerd om de massaliteit te doorbreken en een zware wand te voorkomen. Hier plooit het gebouw tweemaal terug, waardoor tevens de hoge geluidsdruk op de gevels wordt teruggebracht.
Rondom treedt het midden-blok terug, waardoor ruimte wordt gecreëerd voor groene setbacks en terrassen, de vormgeving van de ‘groene rots’.
Aan de oostkant van de middenbouw wordt een uitsparing gecreëerd, een patio van vier woonlagen, die voor extra veel daglicht zorgt.
De oostelijke toren is 40 meter hoog en is de studententoren. Deze is dynamisch opgebouwd uit verschoven blokken. Bij de entree, die zich aan de stations-zijde bevindt, zijn alle faciliteiten geconcentreerd.
Slimme gevelelementen
Op de locatie is een aanzienlijk geluidsprobleem. Bij de opbouw van de modules wordt gekeken hoe modules kunnen worden ingepast om een akoestische oplossing te bieden. Door de uitstekende vormentaal van de modules is het mogelijk om pop-ins en pop-outs te maken. De ruimte die zo tot stand komt kan worden gebruikt als een dubbele huidfaçade. Een verdiept gevelelement met een extra glaslaag kan fungeren als verhoogde geluidswering. Daarnaast biedt de gevel hoogwaardige klimatologische oplossingen.
De overstekken van de modules zorgen voor zonwering, terwijl de geleding van de gevel zorgt voor minder hinder van wind. Ook zijn er gevel-elementen met geïntegreerde zonnepanelen, die energie opwekken.
Polderdak
Alle dakvlakken worden uitgerust met de zogenaamde polderdak-technologie van De Dakdokters. Onder de Hemboog wordt extra waterberging gerealiseerd in de vorm van een vijver. Daarmee voldoet Crossroads dubbel aan de huidige 60 mm rainproof-eis van de gemeente. Verder geeft dit systeem een boost aan de duurzaamheid. De waterberging wordt naast de vijver op diverse plekken zichtbaar in de vorm van waterstromen en zorgt ook voor de bevloeiing van de daktuinen.
The Green Hug
Een natuurvriendelijker stad is ook een doel van Crossroads. Met polderdaken, groene terrassen en groene gevels.
In The Green Hug ontmoeten het innovatieve daklandschap voor de waterbeheersing en het groenlandschap voor de klimaatbeheersing elkaar.
De focus ligt hier op groen en de habitat voor dieren. Groen tempert de hitte die in stenen blijft hangen en vangt overtollig water op. Groen biedt een natuurlijke zonwering in de zomer, dempt geluid, verbetert de luchtkwaliteit, vangt fijnstof af en zorgt voor een prettige luchtvochtigheid.
Het weelderig groen klimt langs gevels naar boven, weidt uit op terrassen, vervolgt zijn weg en reikt ten slotte met lange groene vingers naar balkons en serres tot het zijn ‘boomgrens’ bereikt. Een groene omhelzing van de Hemboog.
Tegelijkertijd komt het water naar beneden. Op het polderdak wordt het regenwater opgevangen en in stroompjes langs de gevel naar beneden geleid, nu en dan zichtbaar, naar het groen en uiteindelijk The Secret Garden.
The Secret Garden
The Secret Garden is een mysterieuze verblijfsplek onder de Hemboog, waar mensen en natuur elkaar ontmoeten in een industrieel landschap tussen elkaar kruisende wegen: onder het spoor en op het dak van de parkeergarage.
Een spiegelende vijver met lelies, met aan de rand groene terrassen, verbonden door een verdiept looppad door het water. Kunstlichten, lichtkunst en een feeëriek vlonderterras onder de spoorbrug.
Op de muur waarlangs het water naar beneden stroomt zijn prachtige wisselende murals te zien van verschillende kunstenaars, op andere muren zullen bewegende visuals te zien zijn. Kunst die de omgeving een culturele injectie geeft.
Unieke zelfsturing op woonlasten
Crossroads heeft een uniek energieconcept ontwikkeld, dat zelfs sturing op woonlasten mogelijk maakt. Een rendabele technische oplossing ligt hieraan ten grondslag met als leidend principe Trias Territoria, afgeleid van de Trias Energetica (energie besparen, duurzaam opwekken, fossiele bronnen
efficiënt gebruiken). Hieraan wordt de eis toegevoegd dat zoveel mogelijk op gebouwniveau opgelost moest kunnen worden, voor grip van gebouweigenaar en bewoners op hun energiehuishouding.
Kenmerken van het energieconcept zijn het in eigen beheer hebben van warmte, een bijna energie-neutrale situatie en een smart grid.
Oplevering | 2023 |
Projectteam | Team Crossroads, a cooperation between TBD and MVSA Architects with partners Kondor Wessels Amsterdam, Delva Landscape Architects, De Dakdokters, VIAC and Klimaatgarant |
Opdrachtgever | Gemeente Amsterdam |
Fotograaf | WAX |